Onlinefolket
Säsong 2 - 2017,
59 MINS

Anders Mildner om trovärdighet

mars 03, 2017

Detta avsnitt är en del av två om trovärdighet. I detta avsnitt ska vi snacka med Anders Mildner som varit debattredaktör på Svenska Dagbladet, kulturchef på Smålandsposten, nyhetsreporter på Sydsvenskan och ledarskribent på Expressen bland annat. Anders Mildner är även författare och musiker. I boken “Koltrasten som trodde att den var en ambulans” skriver han om vad som hände medan vi andra hörde men inte lyssnade. Militärens ljudvapen, döva valar och laboratorieframställd popmusik och mycket mer. Men han har även skrivit böcker om hållit föredrag om just trovärdighet och faktaresistens.

I den andra delen av detta dubbelavsnitt om trovärdighet snackar vi med blivande journalister från Skurups folkhögskola. I ett känslosamt samtal, som det alltid blir när passionerade människor samtalar, avhandlas förhållandet mellan journalistik och marknadsföring och trovärdigheten i journalistikens olika former. Det samtalet fortassa efter att avsnittet tog slut, så det blev ett par minuter extramaterial som jag klippte in i slutet av det planerade avsnittet. Missa inte det!

Anders Mildner berättar om trovärdighet förr och nu.

I samtalet med Anders Mildner försöker jag ta ett annat grepp om det här med trovärdighet och faktaresistens. Tanken var att låta en man som brottats med dessa frågor, läst om detta ämne och har mer kött på benen kring det än någon annan jag vet, få möjlighet att dela med sig av den bild han har av det. Precis så blev det också. Under en knapp timme pratade vi om vad trovärdighet är för honom och varför är det viktigt. Vi frågade oss när tyckande blev viktigare än vetande och vad konsekvensen är av att inte vara trovärdig.

Är inte lögner en del av samhällskontraktet?

Min egen slutsats

Två gånger har jag fått privilegiet att se Anders Mildners föredrag om faktaresistens. Under 10 år har jag själv arbetat med att upprätthålla min egen trovärdighet i mediabranschen och jag har knarkat TED-talks tills mina öron börjat blöda. Men egen slutsats är att trovärdighet hänger mer ihop med genuinitet än med fakta eller sanning. Men bäst blir det när man genuint jagar och värderar sanningar och fakta över allt annat.

Kommentera

Scroll to top