Onlinefolket
Säsong 2 - 2017,
55 MINS

Erik Wikander – VD Mäklarhuset

april 15, 2017

Erik Wikander är sedan 2012 verkställande direktör på Mäklarhuset, Sveriges fjärde största fastighetsmäklarfirma. Innan dess var han marknads- och försäljningsansvaring på NCC Housing eller Bonava som det heter numera, och har även jobbat som marknadsdirektör för Svensk Fastighetsförmedling. Med andra ord kan han det här med bostadsbranschen. I denna intervju snackar vi om bostadsbranschen från alla håll och vinklar men i synnerhet om digitaliseringen av den och de kommunikativa utmaningarna i branschen.

Erik Wikander om Mäklarhuset.se

Mäklarhuset är den fjärde störst i branschen med ca 400 mäklare, 600 anställda, 13000-14000 objekt om året och ca 120 000 besök på hemsidan per dygn. Erik Wikander säger

”Ett Jönköping om dagen är inne på hemsidan”

Erik Wikander om tiden på NCC

Erik Wikander påbörjade en digitaliseringsprocess på NCC med avsikten att vara bäst på det digitala. Innan Erik såldes nyproduktion

”med hjälp av akvarellmålningar”

berättar han. Han kravställde och lät plocka fram de verktyg som gav köparen möjlighet att se 3D modeller av de kommande bostäderna och till och med vara med och göra materialval. Erik menar att än idag är det inget annat bostadsbolag i världen som kan erbjuda sina kunder det.

Bostadsaffärer och webbanalys

Är det för mycket begärt att den som säljer sin bostad ska kunna följa trafiken på den sidan där bostaden eller objektet ligger uppe? Det är ju allt som oftast en av livets viktigaste affärer och idag sker ju så stor del av köpresan online. Mäklarhuset har tagit vara på säljarnas begär och behov av att vara mer delaktiga i affären och låtit bygga ett CRM som ger varje säljare tillgång till statistik kring objektsidan.

I dess förlängning är det tänkt att Mäklarhusets CRM ska möjliggöra kunddialoger som sträcker sig över kundens livslängd, men det är inte helt utan sin utmaning att upprätthålla en kunddialog över tillexempel 13 år på ett kostnadseffektivt sätt.

Sådant man inte får säga om bostadsmarknaden i Sverige

Det går inte att snacka bostadsaffärer utan att snacka om bostadspolitik. Men bostadspolitik är en känslig puck när man är Erik Wikander och VD för ett av landets största bostadsmäklare. Men Erik ryggar inte undan utan snackar öppet och ärligt om problemen på bostadsmarknaden. Han säger vad han tycker och var han tror att skon klämmer. Vilka är bovarna i bostadsdramat?

En intervju att lyssna på innan du gör en bostadsaffär

Efter att jag intervjuat Erik Wikander kände jag

”Varför visste jag inte detta INNAN jag gjorde min bostadsaffär?”

För mig är det för sent men för dig som går i bostadsaffärstankar, kan jag varmt rekommendera att du lyssnar på detta. Kanske medan du klickar runt på Hemnet eller letar tapeter på Pinterest. Oavsett så gör man en bättre affär, ju mer kunskap man har om branschen.

Kommentera

Scroll to top