Onlinefolket
Säsong 3 - 2018,
72 MINS

Frida EM om att slå igenom i modevärlden

februari 08, 2018

En gång i tiden sände jag och Frida EM radio ihop på Sveriges Radios Din Gata 100,6. I detta avsnitt snackar vi igen. Vi snackar om gångna tider. Om att snacka om judarnas situation i Malmö och känna att hon inte fick det. Vi snackar om hur jobbig jag var i studion och hur mycket plats jag tog. Om hur vi ibland saknade kunskapen att formulera frågorna rätt och vad vi lärde oss av kommunikationshantverket av att sända radio.
Hur är det att sända live? Eller är det bättre att göra tillrättalagda produktioner.

Modebranschen och vägen dit

Frida har varit i media i en massa olika sammanhang, men mest känd är hon för sitt mode-brand. By Frida EM. Hon beskriver det som sin konst. Jag beskrev det som kläder och asseccoarer skapade av återvunnet material. Vi diskuterade vem som har tolkningsföreträde och vad det innebär.

Idag finns hon främst på Instagram, sin hemsida och LinkedIn.

Frida EM vill markera att modebranschen är tuff att slå sig in i, men det är alla andra branscher också. Det är ingen bransch som är lätt. Hennes egen väg in i modebranschen har sina rötter i nödvändigheten. En av fem barn till en mamma som inte levde på obegränsade ekonomiska medel, utan gjorde så gott hon kunde. Frida fick sy egna byxor om hon ville ha fina byxor som satt rätt, för det fanns inte alltid pengar för ständiga klädesinköp.

Det är denna historik som sipprar igenom i hennes konstverk. Även idag när hon tillverkar svindyra galaklänningar minns hon var resan började och de minnena genomsyrar hennes produktion.

Hon berättar om hur word of mouth ledde till insikt över att hon faktiskt har en produkt som folk efterfrågar.

Ett högst personligt samtal med Frida EM

Det finns en del av denna intervjun som blir sjukt personligt. Frida delar med sig av förlusten av sin mamma och kommunikationen kring detta. Tillsammans vrider vi och vänder på varför föräldrar ibland beter sig som de gör och huruvida det är kultirellt eller allmängiltigt mänskligt.

I slutet av denna itervju snackar vi lite #metoo. Frida är en vacker varelse och står själv modell för sina alster i många sammanhang. Detta i kontexten av en bransch där unga kvinnors ambition emellanåt används emot dem av män som borde veta bätte. Jag vred och vände på mig för att jag viste inte hur jag skulle beröra detta ämne med Frida EM. I slutet av intervjun stälde jag frågan bara, om än aningens klumpigt formulerad, och Frida fick berätta hur hon upplever det och förhåller sig till det.

Kommentera

Scroll to top