Onlinefolket
Säsong 2 - 2017,
49 MINS

Matilda Alborn – Om att intervjua

maj 07, 2017

Matilda Alborn utbildades till TV producent på Dramatiska Institutet. Men över sin långa karriär inom media har hon arbetat både framför och bakom kameran och även på radio. Under en kort period sände vi morgonprogram i P4 tillsammans och jag fick bevittna Matildas förmåga att intervjua alla möjliga människor. Ett hantverk som är verkligen tar en livstid att bemästra.
I radiostudion har jag sett henne intervjua politiker, forskare, idrottsmän, artister, barn och ibland också människor som varit med om något hemskt, hjärtskärande och jättesvårt att prata om. Allt som oftast skulle dessa intervjuer presentera och etablera personen i fråga, aktualisera sakfrågan och skapa en kontext och berätta det som intervjuoffret faktiskt var där för att prata om. Allt detta på 7 minuter uppdelade i två inslag med en låt emellan. En låt som kanske passar stämningen eller kanske inte alls passar in. Oavsett – den ska spelas.

Att intervjua någon är delvis att hjälpa dem berätta SIN historia, delvis att vara lyssnarens förlängda arm. Intervjuer är dessutom ett kraftfullt verktyg att förmedla kundnytta med. Kundintervjuer och cases etc bygger alla på detta. Men kan vem som helst göra en intervju?

Idag ÄR Matilda Alborn Mademoiselle Carousel och hjälper sina kunder med bland annat event, intervjuer och annan mediaproduktion.

Matilda Alborn om lätta och svåra intervjuer

Att göra förintervjuer är för mig A och O

säger Matilda Alborn. Hon berättar att hon försöker skapa någon slags relation innan. En relation som gör att det blir ett mer naturligt flöde när man väl är i skarpt läge. Det ställs på sin spets när man ska intervjua artister som ofta har ett team runt sig och som intervjuare har man verkligen bara de där 3-5 minuterna på sig. Ingen tid för att landa i en relation, en kemi, som sedan får blomma ut i inspelningen.

Det gäller även att känna sig själv menar Matilda, då självförtroende gör väldigt mycket. Om man är osäker smittar det av sig. Hon name-droppar Marianne Rundström som brukar dyka upp i morgonsoffan i SVT.

Kommentera

Scroll to top