Onlinefolket
Säsong 2 - 2017,
50 MINS

Analyticsdagarna i Malmö 2017

juni 01, 2017

Analyticsdagarna är Sveriges främsta tillställning, konferens eller event kring mätning av marknadsföring och digital analys av kommunikationsdata. Givetvis var jag, Ehsan Noroozi, på plats för Onlinefolket för att fånga upp stämningen, insikterna och prata med talarna och besökarna om vad som är hett och vad som är snett på konferensen.

Patrik Rosenfeldt – Digital Strategy Expert & Web Analyst

Först ut pratade vi med Patrik Rosenfeldt som numera är medarbetare och kollega till oss på Resultify inleder podden med att berätta om Googles steg från ”mobile first” till ”AI first”. Det handlar i stort om att där vi tidigare fokuserade på att innehåll och budskap skall först och främst vara mobilanpassat, ska vi idag fokusera på att få till den typ av artificiell intelligens som följer besökaren med rätt innehåll oavsett plattform…helt av sig självt – Automatiskt. Dessutom blickar Patrik tillbaka över åren för att uppmärksamma hur beteendet gentemot datan har förändrats.

Tova Lindberg – Head of Analyticsdagarna & Rethink HR – Digital Analytics

Transparens och kunskapsdelning! Det är transparens och kunskapsdelning som är navet och kärnan och en växande trend inom analytics, sett från eventperspektivet, berättar projektledaren för Analyticsdagarna i Malmö, Tova Lindberg. Summit and Friends AB har kört Analyticsdagarna en massa gånger i Stockholm och det var första gången de körde i Malmö, men det blir fler gånger. Redan den 21 November äger eventet rum igen i Stockholm för den som inte kan vänta. I Malmö återkommer Analyticsdagarna igen 2018, berättar Tova Lindberg.

Bjørn Pedersen Høj – SEO & Analytics Manager @ Ikano Bank

Det kräver inte bara nya verktyg, utan ett nytt sätt att tänka, säger Bjørn P. Høj och menar att det krävs bättre change management för att få till en organisation som kan bättre ta tillvara på den data om onlinetrafik som diverse analyticsverktyg och program genererar. Även Bjørn tycker sig se en trend i ökad transparens kring kunskapen om analytics och menar att det är en förutsättning för den förändring av kultur som behöver ske innan datan verkligen stärker alla olika delar av organisationerna. Han lyfter också problematiken i alla de lagar som omgärdar bank och finansbranschen och många gånger hindrar dem från att använda den data de har i sin marknadsföring.

Mikael Ekelund – Webmaster at Elfa International

Mikael Ekelund tycker att Summit and Friends och Tova Lindberg är modiga som vågar köra två dagar om ett sådant smalt ämne som analytics och är imponerad över vilken hög nivå talarna håller. Han medger att Elfa trots att vara ett anrikt och gammalt företag, är rätt färska i de digitala sammanhangen. Dessutom efterlyser han bättre verktyg och metoder för att visualisera datan för att göra den mer tillgänglig för andra delar av organisationen. Slutligen sätter Mikael sitt hopp till framtiden och till machine-learning och med glimten i ögat, drömmer om dagen då hans arbete är bara att förmedla information mellan maskinerna och ledningen genom snyggt ihopsatta power-points.

Karolina Starkhammar – Digital Data & Analytics Manager at L’Oréal

Struktur är A och O för Karolina Starkhammar på L’Oréal. När man ansvarar för 34 varumärken över 4 länder, är struktur ett måste för att inte drunkna i data. Det gäller att anpassa informationen och datan utefter vem som ska ha den. Den data som är relevant för en CMO är inte samma som är relevant för en CTO osv. För att opitmera sina mediainvesteringar behöver man förenkla, förtydliga och rensa bort den data som inte är relevant i sammanhanget. Man tvingas ständigt bli bättre på att läsa datan.

Lilly Smajli Gashi – Global Digital Marketing Director @ Fyrklövern

Det gäller att ha en bra baseline – en bra grund att stå på med rätt verktyg och rätt installationer, säger Lilly Smajli Gashi på Fyrklövern. Hon lyfter även problematiken med att samköra olika plattformar och data från dessa plattformar. Slutligen ser vi tillsammans över utmaningen av att få med sig en organisation som inte har sina rötter i det digitala landskapet.

Linus Larsson – Global Online Traffic Manager at Thule Group

En som kommit en bit på vägen när det kommer till att få med sig resten av organisationen på analyticsresan är Linus Larsson på Thule Group.Med hjälp av dashboards på skärmar (läs: en skärm) på kontoret får an resten av gänget att successivt få större förståelse för produktsidor, trafikflöden och liknande. Linus passar även på att efterfråga verktyg för kvalitativ data. Analytics är idag ett verktyg för kvantitativ data. Samtidigt som han efterlyser detta så menar han på att den nya lagen kring personlig identifierbar data kan ställa hela branschen på sin ända när den träder i kraft den 18 maj 2018.

Fredrik Ardmar – CEO & Founder @ Resultify

I min research inför detta poddavsnitt har jag bland annat letat upp en graf över vilka verktyg som har vilka marknadsandelar. Fredrik Ardmar är så djupt in i analyticsträsket att han börjar med att rätta min källa och påpeka ett fel i grafen beträffande Google Tag manager. Vidare berättar han lite om innehållet i den analytics utbildning som han höll i dagen efter konferensen och gick även in på Marketing Mix Modeling – en ny tjänst som Resultify börjat erbjuda, som går ut på att finna korrelationer mellan olika typer av data.

Wilhem Sahlberg – Commercial Product Manager at APSIS International AB

Vad får man ut av all analys? Det är frågan som Wilhem Sahlberg fokuserade på i sitt anförande. Han menar att som så många gånger förr, ligger Sverige kanske 1-2 år efter USA men att vi står oss bra jämfört med våra nordiska grannar. Asien ligger kanske 1-2 år efter norden, vilket Wilhem finner aningens förvånande. Även Wilhem sätter sitt hopp till AI och en framtid där marketing automation blir än mer ”spot-on”.

Brian Clifton – Author and Director of Data Insights & Analytics

Brian Clifton är tyngdlyftaren som har en PhD i kemi men sadlade om och gjorde karriär som Head of Web Analytics för Europa på Google mellan 2005-2008. Men redan innan dess var han med och formade den analyticskultur som är vedertagen idag. Hans böcker är hörnstenar i flera av de största och tyngsta analyticsutbildningarna som finns på marknaden i skrivande stund. Brian var moderator på Analyticsdagarna.
Brian menar att Sverige och norden, trots sin ringa storlek i kronor och ören, håller en otroligt hög kompetens och kunskapsnivå i förhållande till resten av världen och håller inte med om att vi skulle vara 1-2 år efter USA på det planet. Frammåt efterlyser han en ökad förståelse för data och analys inom näringslivet tills dess att analytics är en egen avdelning, såsom marknad, IT, HR ect. Men det finns inte tillräckligt många smarta, kreativa analytiker för att vi ska få till dessa avdelningar idag, menar Brian CLifton.

Kommentera

Scroll to top